Veilig en zonder gedoe koken

Lees de veiligheidstips van de brandweer over veilig koken. Zo bereid jij onbezorgd een maaltijd en voorkom je een keukenbrand bij jou thuis.

1. Hang een hittemelder op

Een hittemelder geeft een alarm wanneer de temperatuur in de ruimte waar een melder is geplaatst verdacht snel stijgt. Hierdoor alarmeert hij tijdig bij brand. Een hittemelder is een thermische melder die niet reageert op rook en minder gevoelig is voor stof of dampvorming. Daarom kun je in de keuken beter een hittemelder ophangen in plaats van een rookmelder.

Wist je dat je binnen 5 minuten een hittemelder kunt ophangen?

2. Houd brandbare spullen uit de buurt van de kookplaat

Voorkom brand door alles wat brandbaar is uit de buurt te houden van de kookplaat. Denk aan bijvoorbeeld theedoeken, keukenpapier, maar ook houten pollepels. Plaats deze zo ver mogelijk weg van de kookplaat. Zorg ook ervoor dat je een theedoekenhaakje nooit in de buurt van de kookplaat monteert en let op met (wijde) kleding.

Pan op het vuur

3. Weet wat te doen bij een vlam in de pan

Een vlam in de pan ontstaat door oververhitting, bijvoorbeeld als de olie te heet wordt. Kook je op gas? Dan is de kans op een vlam in de pan het grootst. Maar ook als je elektrisch, keramisch of via inductie kookt, kan je een vlam in de pan krijgen. Belangrijk dus om te weten wat je moet doen als dat gebeurt:

  1. Schakel de warmtebron uit en zet als het mogelijk is de afzuigkap uit.
  2. Trek ovenhandschoenen aan en zet een passende deksel op de pan.
  3. Laat de pan minstens een half uur staan om af te koelen.
  4. Controleer of het vuur echt uit is.
  5. Ga niet met de pan lopen en blus nooit met water: er ontstaat dan een gevaarlijke steekvlam. Gebruik ook geen blusdeken, want niet alle blusdekens zijn geschikt om branden met olie en vet te blussen. De kans is groot dat zo’n blusdeken vlam vat.

Zelf geblust?

Dan is het toch verstandig de brandweer te bellen. Het vuur kan namelijk doorslaan naar de afzuigkap of afvoerpijp. Op die – voor jou onzichtbare – plekken kan later alsnog brand ontstaan.

  • Bij spoed, bel 112.
  • Geen spoed, wel brandweer? Bel 0900 0904.