Drempel verwijderen

Drempels maken je kamers optisch kleiner en iemand kan erover struikelen of zich eraan bezeren. Drempels kun je daarom het best verwijderen. Op deze pagina geven we je een aantal oplossingen voor onhandige of onveilige drempels.

Verschillende soorten drempels

Drempels kun je het best verwijderen. Dit kun je zelf doen of je kunt hier hulp bij krijgen. De manier waarop je een drempel verwijdert is afhankelijk van de ruimte en het soort drempel. Op deze pagina helpen we je met de meest voorkomende drempels:

  • de opbouw drempel.
  • de drempel door het hoogteverschil van vloeren tussen kamers.

Opbouw drempel

Een drempel die bestaat uit een opbouwlat op de vloer is relatief eenvoudig te verwijderen. Dit soort drempels zijn vaak aangebracht in huizen om tocht en geluid tegen te gaan tussen ruimten die gescheiden worden door een binnendeur.

Een alternatief om tocht en geluid te weren is het bevestigen van een tochtstrip of tochtborstel aan de onderzijde van de deur. Hierdoor is de vloerdrempel in veel gevallen niet meer nodig.

Benodigdheden

  • Nijptang en klauwhamer om eventuele spijkers te verwijderen waarmee de plint bevestigd is.
  • Behangafsteker om eventuele lijmresten van de ondervloer te verwijderen.
  • Afwerkingsmateriaal om de lelijke plek af te werken.
  • Opbouwprofiel voor op de deur met antitochtstrip of –borstel.

Stappenplan

  1. Verwijder voorzichtig de drempel van de ondervloer. Wanneer de drempel bevestigd is met lijmkit, kun je dit doen door voorzichtig een behangafsteker onder de drempel te schuiven en zacht te tikken tot de drempel loslaat. Wanneer de drempel met spijkers bevestigd is aan de ondervloer, kun je de spijkers lostrekken door eerst met een nijptang de spijkers een klein stukje uit drempel te trekken. Vervolgens kun je de klauwhamer gebruiken om de spijker in zijn geheel te verwijderen. Het voordeel van het gebruik van een klauwhamer is dat je relatief weinig kracht hoeft te zetten om de spijker/nagel los te krijgen.
  2. Op de plaats waar de drempel heeft gezeten ontstaat vaak een minder mooie plek. Afhankelijk van de ondervloer kun je dit wegwerken met bijvoorbeeld vloerenlak of afwerkstrips. Weet je zelf niet hoe? Maak dan een foto van de situatie en neem deze mee naar een bouwmarkt of doe-het-zelfwinkel. Hier kunnen ze je veelal het best adviseren over jouw situatie en de beste oplossing.

Drempel door hoogteverschil

In sommige huizen komt het voor dat aan elkaar grenzende ruimten andere vloerhoogten hebben. Dit kan komen door een aanbouw die ooit gemaakt is of door oude ondervloeren die niet verwijderd zijn bij het aanbrengen van nieuw laminaat of tapijt. Vaak is het grondig oplossen van dit hoogteverschil van ondervloeren erg ingrijpend.

Toch is het wel mogelijk om eenvoudig iets te doen aan de gebruiksvriendelijkheid van de ruimte door het aanbrengen van een drempelhulp. Drempelhulpen zijn in verschillende grootten en hoogten verkrijgbaar bij bouwmarkten, doe-het-zelfwinkels.

Meet hiervoor de breedte van de doorgang en het te overbruggen hoogteverschil, noteer deze en neem dit mee naar de winkel om de juiste maat te kunnen kopen.

" Weet je niet hoe je de lelijke plek onder de drempel moet afwerken? Maak dan een foto van de situatie en neem deze mee naar een bouwmarkt. Hier kunnen ze je veelal adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie. "