Veilig stoken
Tijdens de koude winterdagen gaat er niets boven een knus, knisperend haardvuur. Geen wonder dat veel mensen een open haard of houtkachel in huis hebben. Helaas gaat dat niet altijd goed: jaarlijks ontstaan er in Nederland meer dan 2.000 schoorsteenbranden. Lees hier wat je kunt doen om een schoorsteenbrand te voorkomen.
Tip 1: regelmatig onderhoud
Laat je schoorsteen jaarlijks professioneel vegen door een bedrijf aangesloten bij de ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond). Het is ook belangrijk om je haard jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven en goed te laten reinigen. Tijdens de onderhoudsbeurt is het belangrijk dat de volgende zaken gecontroleerd worden: de aansluiting van de rookgasafvoer, vrije doorlaat van de luchttoevoer openingen en de staat van de verbrandingskamer. Maak de haard of kachel zelf ook regelmatig schoon, zeker aan het eind van de winter.
Tip 2: gebruik altijd schoon hout
Het is belangrijk dat je schoon en droog hout gebruikt. Hout dat vochtig is, of bijvoorbeeld verfresten heeft, verbrandt minder goed en zorgt voor meer brandbare roetdeeltjes in de schoorsteen. Goed gedroogd hout heeft een vochtpercentage van minder dan 20 procent. Je kunt het vochtpercentage van jouw houtblokken meten met een vochtmeter. Deze is verkrijgbaar bij verschillende webshops.
Voorkom brandgevaar met een paar simpele spelregels
Je stookt veiliger door een paar eenvoudige spelregels te volgen:
- Gebruik aanmaakhoutjes, geen spiritus of benzine.
- Zet een emmer zand naast de haard/kachel.
- Let op de rook. Wit is goed, donkere rook wijst op een slechte verbranding.
Wat te doen als er toch brand ontstaat
- Een schoorsteenbrand herken je aan een loeiend geluid, als een storm, uit het schoorsteenkanaal. Kom direct in actie als je dit hoort.
- Doof het vuur met zand of zout. Blus niet met water, de stoom die ontstaat kan meer schade veroorzaken.
- Sluit daarna de schoorsteenklep en luchttoevoer, ventileer de ruimte en ga naar buiten.
- Bel bij een schoorsteenbrand altijd 112.